Domowe ciastka owsiane

Na pewno macie przepisy, do których lubicie wracać. U mnie zdecydowanym faworytem ostatnio jest przepis na ciastka owsiane, którego efektem jest pyszna przekąska, idealna do kawy, czy herbaty. Przepis jest łatwy i nie wymaga dużo czasu. Najbardziej czasochłonną czynnością jest krojenie orzechów i żurawiny. W przepisie można użyć dowolnych owoców suszonych, pominąć czekoladę lub zwiększyć jej ilość, czy dodać inne orzechy. Decyzja należy do Was!

Zatem zaczynamy! 🙂

Składniki

  • Masło – 150 g
  • Jajko – 1 sztuka
  • Cukier trzcinowy – ½ szklanki
  • Mąka – 1 szklanka
  • Płatki owsiane – 1 szklanka
  • Orzechy włoskie – ½ szklanki
  • Żurawina suszona – ½ szklanki
  • Czekolada gorzka – 100 g
  • Proszek do pieczenia – ½ łyżeczki
  • Cukier wanilinowy – 1 łyżka
  • Sól – 1 szczypta

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Sposób przygotowania

  1. Orzechy, żurawinę oraz czekoladę pokrój na drobne kawałki.
  2. Płatki owsiane oraz pokrojone orzechy, żurawinę i czekoladę umieść w misce.
  3. Dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia.
  4. Masło utrzyj z cukrem, cukrem wanilinowym, jajkiem oraz solą.
  5. Wyrobioną masę dodaj do płatków z orzechami, żurawiną i czekoladą.
  6. Całość dokładnie wymieszaj.
  7. Ciastka wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  8. Piecz 10 – 15min w temperaturze 180 °C.

Informacje dodatkowe

  • Zamiast czekolady można zastosować płatki czekoladowe.
  • Ciastka układaj na blaszce zachowując przerwę ok. 1 cm pomiędzy ciastkami (podczas pieczenia trochę urosną).
  • Czas pieczenia zależy od wielkości ciastek. Ciastka o średnicy 5 cm i wysokości ok 7 mm piekę 15 minut.

Smacznego! 🙂

A.

Dodaj komentarz