Menu weselne

Podstawą udanego wesela jest dobra muzyka i smaczne jedzenie. Ogromnym wyzwaniem jest stworzenie idealnego menu, które przypadnie do gustu wszystkim gościom. Coraz częściej młode pary urozmaicają menu dodając przysmaki kuchni europejskiej, azjatyckiej, czy amerykańskiej. Nie zmienia to jednak faktu, że wciąż jest elegancko i przede wszystkim smacznie. 🙂

Karta menu

Zdecydowaliśmy się na karty menu, spójne z pozostałymi elementami graficznymi (winietkami, tabliczkami z nazwami stołów, planem rozmieszczenia gości, itp.), które ustawiliśmy na każdym stole (jedna karta na parę). Rozwiązanie to okazało się strzałem w dziesiątkę! Goście wiedzieli czego mogą spodziewać się do jedzenia. Dodatkowo przed wejściem z tarasu umieściliśmy na sztaludze tablicę z informacją o godzinach podania poszczególnych posiłków.

fot. Wedding Busters – Fotografia Ślubna

Dania

Wybór menu był elementem przygotowań, przy którym mieliśmy z M. najbardziej rozbieżne wizje. Nieoceniona okazała się pomoc przedstawiciela cateringu, który w rzeczowy sposób przedstawił nam zalety i wady wyboru poszczególnych dań. Ostateczna wersja wydała nam się idealna. Szkoda tylko, że tak mało zjedliśmy w tym dniu.

Przy wyborze menu trochę zaszaleliśmy i odeszliśmy od tradycyjnej polskiej kuchni. Staraliśmy się wybrać możliwie zróżnicowane potrawy, by każdy z gości mógł znaleźć coś dla siebie i przede wszystkim nie chodził głodny. Wszystkie dania (oprócz przystawki, która była już na talerzach jak pojawiliśmy się na sali) były podawane w półmisach na stoły.

Przystawka 

Polędwiczka wieprzowa z konfiturą z czerwonej cebuli

Zupa (do wyboru były dwie)

Minestrone

Krem z zielonych warzyw

Co ciekawe nikomu nie brakowało tradycyjnego rosołu. 🙂

Danie główne

Pieczone polędwiczki wieprzowe z sosem kurkowym

Sakiewki drobiowe ze szpinakiem i szynką parmeńską

Poliki wołowe duszone w imbirze i warzywach

Filet z łososia z cytryną

Tarta z serem feta, pomidorami, oliwkami i bazylią

Dodatki

Ziemniaki stekowe, gnocchi, kluseczki półfrancuskie, buraczki z cebulą, surówka z białej kapusty z porem, marchewka junior, fasolka szparagowa, modra kapusta

Grill

Hamburgery

Karkówka bejcowana

Filet z kurczaka w ziołowej marynacie

Szaszłyki z warzyw

Największym zainteresowaniem cieszyły się hamburgery – zeszły wszystkie. 🙂

Kolacja

Bouef Strogonow z kluseczkami półfrancuskimi

Żeberka wieprzowe z cebulą i jabłkiem w miodzie

Dodatkowo, oprócz wymienionych dań były także słodki bufet, bar z sałakami oraz bufet zimnych przekąsek, gdzie znalazła się deska serów pleśniowych z owocami i orzechami, mini tortilla z kurczakiem, befsztyk tatarski, wędzony pstrąg, pasztet z dziczyzny i krewetki (które smakowały nawet mojemu Tacie, który nie jest fanem owoców morza).

Oczywiście był również tort (o nim więcej napiszę w osobnym poście), który został podany niestandardowo, bo ok. godziny 20.

Karta menu = dekoracja stołu

Karta menu często stanowi także dekorację stołu, nawiązując do pozostałych elementów wystroju sali, czy motywu przyjęcia. Do wyboru jest wiele form: pojedyncza karta na talerz, menu w formie karty stojącej, menu harmonijka, menu połączone z winietką.  Poniżej kilka propozycji.

Cudowianki

Cudowianki

Paper Story

Paper Story

Z perspektywy czasu stwierdzam, że karty menu okazały się bardzo praktycznym rozwiązaniem. Nie uważam jednak by były tak niezbędne jak winietki. 🙂

A Wy uważacie, że karty menu to konieczność, czy zbędny dodatek?

A.

Dodaj komentarz