Muffiny orkiszowe z borówkami

Ciąża od zawsze kojarzyła mi się z możliwością jedzenia, na co tylko ma się w danym momencie ochotę. Na początku ciąży miewałam różne zachcianki żywieniowe i na większość sobie oczywiście pozwalałam. Sielanka jednak zakończyła się, kiedy w 14 tygodniu ciąży po badaniu obciążenia glukozą okazało się, że mam cukrzycę ciążową.
Po wizycie u diabetologa zaczęłam przekopywać internet w poszukiwaniu informacji co muszę zmienić, jakie produkty wprowadzić do swojej diety, a jakie z niej usunąć.

Zaczęłam wdrażać dietę, która po wielu próbach pozwoliła mi na trzymanie poziomu cukrów w normie (w większości, bo przekroczenia czasem się zdarzają) bez konieczności stosowania insuliny. Największym problemem okazała się chęć na słodkie. Tak jak przed ciążą potrafiłam się bez tego obyć, tak teraz ta chęć była nie do opanowania.

W taki sposób w moim przepiśniku pojawiły się orkiszowe muffiny z borówkami. Czuję, że to będzie mój faworyt wśród letnich wypieków, kiedy będę mogła je komponować z malinami, truskawkami, czy innymi sezonowymi owocami.

Zatem zaczynamy! 🙂

ORKISZOWE MUFFINY Z BORÓWKAMI

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 20-25 minut
Ilość: 10-14 muffinów (zależy jakiej wielkości)

Składniki

  • Mąka pełnoziarnista – 1 szklanka
  • Otręby owsiane – 1 szklanka
  • Borówka świeża lub mrożona – 1 szklanka
  • Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Banan – 2 sztuki
  • Jajko – 1 sztuka
  • Ksylitol – ½ szklanki
  • Mleko – ½ szklanki
  • Olej roślinny – 50 ml

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Sposób przygotowania

  1. Borówkę umyj oraz osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Mąkę, otręby owsiane, sodę oraz proszek do pieczenia umieść w misce.
  3. Wszystkie składniki wymieszaj.
  4. Rozgnieć banany.
  5. Lekko ubij jajko.
  6. W drugiej misce umieść: rozgniecione banany, lekko ubite jajko, cukier, mleko oraz olej.
  7. Wszystkie składniki wymieszaj.
  8. Wyrobioną masę dodaj do mąki, otrębów owsianych, sody oraz proszku do pieczenia.
  9. Całość dokładnie wymieszaj.
  10. Dodaj borówkę.
  11. Całość ponownie wymieszaj.
  12. Rozdziel ciasto równomiernie na przygotowane foremki do muffinek. Napełniaj 2/3 każdej foremki.
  13. Piecz 20 – 25min w temperaturze 200 °C (tryb: góra – dół, bez termoobiegu).

Informacje dodatkowe

  • Pisząc 1 szklanka mam na myśli szklankę o pojemności 250 ml.
  • Zamiast borówek można wykorzystać inne owoce. Ja czekam na letnią wersję z malinami 🙂
  • Banany powinny być dojrzałe. Jeżeli są mniej dojrzałe, można dodać więcej ksylitolu.

Smacznego! 🙂

A.

 

 

Dodaj komentarz