Guacamole

Zauważyłam, że ile osób tyle przepisów na guacamole. Każde inne, ale równie smaczne. Poniżej przedstawiam przepis na moje ulubione guacamole.

Zawsze staram się też zostawić pestkę i wyhodować własne drzewko awokado. Z różnym efektem. 🙂

Zatem zaczynamy przygotowywanie!

GUACAMOLE

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki

  • Awokado – 1 sztuka
  • Czerwona cebula – 1 sztuka
  • Kolendra – garść
  • Limonka – ½ sztuki
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
  • Sól – wg uznania
  • Pieprz – wg uznania

Sposób przygotowania

  1. Awokado rozgnieć widelcem.
  2. Czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę.
  3. Do rozgniecionego awokado dodaj cebulę.
  4. Dodaj posiekaną kolendrę.
  5. Dodaj sól oraz pieprz – wg. uznania.
  6. Dodaj soku z limonki.
  7. Dodaj oliwy z oliwek.
  8. Całość dokładnie wymieszaj.

Informacje dodatkowe

  • Ważne, aby awokado było dojrzałe, czyli miękkie.
  • Polecane odmiany awokado to Fuerte lub Hass.
  • Można dodać także pokrojone w kosteczkę pomidorki cherry (4 – 5 sztuk).

Jaki jest Wasz przepis na ulubione guacamole? 🙂

Smacznego! 🙂

A.

Dodaj komentarz