Brownie z czerwonej fasoli

Nie lubię czerwonej fasoli. Po prostu nie lubię. Za to uwielbiam brownie! Zresztą kto nie lubi tego maksymalnie czekoladowego ciasta? 🙂 Po raz pierwszy na ten przepis trafiłam na blogu Sióstr ADiHD i mimo zapewnień, że nie czuć w nim fasoli po prostu zamknęłam zakładkę i o nim zapomniałam. Wróciłam do niego w czasie ciąży, poszukując przepisu na coś słodkiego, ale i odpowiedniego dla kobiety z cukrzycą ciążową. Stwierdziłam, że nie mam nic do stracenia i go przetestuję. Ku mojemu zdziwieniu w cieście nie czuć fasoli. Ciasto jest wilgotne, bardzo czekoladowe i bardzo smaczne – idealne! Trafiło już na stałe do mojego przepiśnika. 🙂

Zaczynamy! 🙂

BROWNIE Z CZERWONEJ FASOLI

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 50-55 minut
Wielkość foremki: 20 x 11 cm

Składniki

  • Czerwona fasola – 1 puszka
  • Banan – 1 mała sztuka
  • Jajko – 2 sztuki
  • Kakao – 1 czubata łyżka
  • Olej kokosowy – 1 czubata łyżka
  • Proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka
  • Ksylitol – 100 g
  • Orzechy włoskie – 4 łyżki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Sposób przygotowania

  1. Fasolę odsącz, dokładnie przepłucz zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym i umieść w misce.
  2. Dodaj jajka.
  3. Dodaj pokrojonego banana.
  4. Dodaj cukier.
  5. Dodaj olej kokosowy.
  6. Dodaj proszek do pieczenia.
  7. Dodaj kakao.
  8. Wszystkie składniki dokładnie zblenduj, do osiągnięcia jednolitej masy.
  9. Posiekaj orzechy.
  10. Orzechy dodaj do zblendowanej masy.
  11. Całość wymieszaj.
  12. Ciasto wlej do formy.
  13. Piecz 55 – 60 min w temperaturze 190 °C (tryb: góra – dół, bez termoobiegu).

Informacje dodatkowe

  • Banan powinien być dojrzały. Jeżeli jest mniej dojrzały, można dodać więcej ksylitolu.
  • Jeżeli lubicie intensywnie czekoladowy smak, możecie dodać więcej kakao, a jeśli preferujecie jaśniejsze ciasta – mniej.
  • Można użyć formy innej wielkości. Wtedy ciasto będzie wyższe lub niższe, w zależności od rozmiarów.

Smacznego! 🙂

A.

 

Dodaj komentarz